Dünya’nın 4 katı büyüklüğündeki güneş lekesi: Çıplak gözle görülebilir
Gökbilimciler, Güneş’in yüzeyinde Dünya’nın yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir kara deliğin ortaya çıktığını doğruladılar. Bilim adamlarının tahminlerine göre ‘güneş lekesi’ olarak adlandırılan söz konusu delik, yüzde 20 olasılıkla dünya çapında elektrik kesintilerine neden olabilecek güneş rüzgarlarını getirebilir.
ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) güneş lekesini gözlemlemeye devam ettiği ve gerekli görmesi halinde konu hakkında bilgi vereceği belirtilirken, kara deliği Güneş’te çıplak gözle görmek mümkün hale geldi. ABD’nin bazı eyaletleri de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden.
ORMAN YANGINLARI NEDENİYLE ‘BİR TÜR DOĞAL KORUMA’ MEYDANA GELDİ
İngiltere’nin Daily Mail gazetesinin haberine göre uzmanlar, Güneş’in yüzeyindeki deliği gözlemlemek isteyen kişilerin kendilerini zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korumak için koruyucu gözlük kullanması gerektiğinin altını çizdi.
Öte yandan Kanada’da Kuzey Amerika’nın makul bölgelerinde çıkan orman yangınları nedeniyle Güneş’e karşı ‘bir tür doğal koruma geliştiği’ bilgisini paylaşan uzmanlar, Güneş’in yüzeyindeki kara deliğin 2019’da çıplak gözle görülebildiğini aktardı. ABD’nin New Jersey, New York, Pennsylvania ve Nebraska eyaletleri. görmenin mümkün olduğunu söyledi.
GÜNEŞ LEKESİ DÜNYAYA BAKIŞLI OLARAK KONUMLANIR
Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyindeki diğer kısımlardan daha soğuk olan karanlık alanlar olarak tanımlanır. Dünyadan çıplak gözle görülebildiği belirtilen ‘AR3310’ adlı güneş lekesi, doğrudan dünyaya dönük bir konumda bulunuyor.
AR3310 yakın zamanda elektromanyetik radyasyon parçacıkları yayan bir M-1 güneş patlamasına neden olmuştu. Dünyanın neredeyse 10 katına ulaşabilen M-1 kodlu güneş patlamaları, türünün en yüksek ikinci güneş patlamaları olarak biliniyor. AR3310 noktasının ikinci bir güneş patlaması oluşturabileceği düşünülüyor.
Öte yandan, güneş patlamaları ancak Güneş’in Dünya’ya bakan kısmında meydana gelirse dünyayı etkileyebilir. (DIŞ HABERLER)