Teknoloji

Mars hayali gerçek oluyor! İki yıllık mesafe iki aya düşecek…

Mevcut teknolojiyle kızıl gezegene gidiş-dönüş neredeyse iki yıl sürüyor.

Astronotlar için uzay uçuşunda bu kadar zaman geçirmek büyük sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Yüksek düzeyde güneş ve kozmik radyasyona, sıfır yerçekiminin zararlı etkilerine ve uzun bir izolasyon süresine maruz kalacaklar.

UZAY RADYASYONU EN BÜYÜK TEHDİT

Uzay radyasyonu tartışmasız en büyük tehdit. NASA’ya göre, uzayda sadece altı ay geçiren astronotlar kabaca 1.000 göğüs röntgeni ile aynı miktarda radyasyona maruz kalıyor ve bu da onları kanser, sinir sistemi hasarı, kemik kaybı ve kalp hastalığı riski altına sokuyor

Sciencealert’in haberine göre, Howe Industries’in başkanı Troy Howe Business Insider’a verdiği demeçte, radyasyona maruz kalmayı ve diğer zararlı sağlık etkilerini azaltmanın en iyi yolunun yolculuk süresini kısaltmak olduğunu söyledi.

Bu nedenle NASA ile birlikte çalışarak Darbeli Plazma Roketini (PPR) geliştirdi: Mars’a gidiş-dönüş yolculuğunu sadece iki aya indirebilecek yeni bir roket sistemi. NASA yaptığı açıklamada, bu teknolojinin “uzay araştırmalarında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu” ve bir gün insanları Mars’tan bile öteye götürebileceğini belirtti.

BİR ROKET BİZİ 2 AY İÇİNDE MARS’A NASIL GÖTÜRÜP GETİREBİLİR?

PPR, çok verimli bir şekilde çok fazla itme gücü üretmek için aşırı ısıtılmış plazma darbeleri kullanan bir tahrik sistemidir. Şu anda NASA Yenilikçi Gelişmiş Kavramlar (NIAC) Programı tarafından finanse edilen geliştirmenin ikinci aşamasında.

Bu ikinci aşama çalışmasının bu ay başlaması planlanıyor ve motor tasarımını optimize etmeye, kavram kanıtlama deneyleri yapmaya ve Mars’a insan görevleri için PPR ile çalışan, korumalı bir uzay gemisi tasarlamaya odaklanıyor.

PPR’nin en büyük avantajı, bir uzay aracının gerçekten çok hızlı gitmesini sağlayabilmesidir. Hem yüksek itme gücüne hem de yüksek özgül itme gücüne sahiptir.

Özgül itki bir roket motorunun ne kadar hızlı itki ürettiğidir ve itki de uzay aracını hareket ettiren kuvvettir. PPR 5.000 saniyelik bir özgül itkide 10.000 newton itki üretir.

Howe BI’ya e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, bunun dört ila altı yolcu taşıyan PPR donanımlı bir uzay aracının saatte yaklaşık 100.000 mil yol alabileceği anlamına geldiğini söyledi. Bu kadar hızlı uçan bir uzay aracının hedefine ulaşmak için eninde sonunda yavaşlaması gerekecektir. Howe, şirketin Mars’a iniş için gerekli olan ek enerji ve itici gücü hesaba kattığını söyledi.

PROJENİN TAMAMLANMASI YILLAR SÜRSE DE İNSANLIK İÇİN BÜYÜK BİR UMUT

İkinci aşama tamamlandıktan sonra bile, PPR’nin astronotları kızıl gezegene fırlatmaya hazır olması için yaklaşık birkaç on yıl geçmesi gerekecek. Ancak Howe, uzay uçuşu için hazır olduğunda, bu teknolojinin insan uzay keşiflerinin kapsamını önemli ölçüde genişleteceğini, hatta belki de bir gün Plüton’a yapılacak görevlere yardımcı olacağını umuyor. “Bu teknolojiyi 20 yıl içinde çalışır hale getirdiğimizde, güneş sisteminde istediğiniz her şeyi elde edebilirsiniz” dedi.

KAYNAK: HABER7

turgutlu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu