Peki bunu tanıyan ilk devletler hangileriydi? Sizler için derlediğimiz bu içeriğimizde TBMM ile ilk bağlantıları hangi devletlerin kurduğunu yazdık.
4 Eylül 1919’da Direniş Örgütlerini birleştiren direnişçiler, 23 Nisan 1920’de Ankara’da Meclis’i açarak adeta bir devlet gibi hareket etmeye başladılar. 29 Ekim 1923’te ilan edilecek yeni cumhuriyetten önce Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilişkiler kuran devletler, aslında Türkiye’yi tanıyan ilk ülkeler olarak literatüre geçmiştir.
Doğu Cephesi’ndeki bu başarı ve mutabakat, Milli Mücadele’nin silahlı safhasında Ankara hükümetini büyük ölçüde rahatlattı. Doğudaki Ermenilerle yapılan barış, Ankara hükümetinin Batı Cephesinde Yunanistan’a odaklanmasına olanak sağladı.
Afganistan, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile resmi anlaşma imzalayan ilk İslam ülkesi oldu. Milli Mücadele’ye büyük bir coşkuyla destek veren Afgan halkı ve hükümeti, 1 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni resmen tanıdı.
Dostluk memorandumunun giriş metni şu sözlerle başlıyordu: “Büyük Türkiye Devleti ile Afganistan, yürekleri umut ve kutsal amaç dolu, gönülden bağlı, objektif ve ahlaki açıdan tamamen yüksek ortak çıkarlara sahiptirler… “
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni tanıyan ilk İtilaf Devletleri Fransa’ydı. Güney cephesinde, özellikle de Gaziantep’te büyük bir direnişle karşılaşan Fransa, 1920’lerin sonlarında Anadolu’daki durumunu gözden geçirmeye başladı.
Fransa Cumhuriyeti eski bakanlarından Henry Franklin-Bouillon’u gayri resmi olarak Ankara’ya gönderdi. 9 Haziran 1921’de Ankara’ya gelen Bouillon, yaklaşık iki hafta boyunca Mustafa Kemal Paşa, Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile görüşmelerde bulundu.
Gelelim Cumhuriyet dönemine, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra ilk diplomatik ilişkilerin kurulduğu ülkelerden biri sizi çok şaşırtacak.