Teknoloji

Türkiye’nin ilk cep uydusu 1 yılda 10 binden fazla veri topladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Grizu-263 uzay ekibi tarafından tasarlanan Grizu-263A, geçen yılın başında uzaya gönderildi.

Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 13 Ocak 2022 günü saat 18:25 CEST’de Cape Canaveral / ABD’den SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı ve yörüngesine yerleşti. Türkiye’nin ilk cep uydusu, 1 yılda 10 binin üzerinde bilgi topladı

Uydudan gelen sinyaller, üniversitede kurulan yer izleme istasyonunda ses belgesi olarak kaydedilmekte, daha sonra bu ses belgesi dijital formata dönüştürülerek anlamlı veriler elde edilmeye çalışılmaktadır.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından desteklenen “CanSat Competition 2022” model uydu yarışmasında birinci seçilen Grizu-263A grubunun koordinatörü Bülent Ekmekçi, uydunun bir yıllık serüvenini anlattı.

“Sağlıklı veri gönderme”

Ekmekçi, uydudan elde ettiği bilgilere değinerek, “Lansmandan sonra 13 gün içinde stabil hale geldi. Bu dengelemenin ardından sağlıklı bilgiler geldi. Sıcaklık bilgilerini, cayro verilerini ve bu verilerdeki alt sistemlerimizi kontrol ettik.

Uydu bir test uydusu olduğu için güneş panellerinin durumu ve çalışma yapısı hakkında çok şey öğrendik.

Hepsinden en değerlisi; Haberleşmenin devamlılığı, uydunun iş ve tasarımda nitelikli olması demektir. Bu noktada çok mutluyuz.”dedi.

Ekmekçi, uydunun kutuplar arası yörünge adı verilen “kutup yörüngesinde” döndüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Dönüşünü yaklaşık 1,5 saatte tamamlıyor. Bu da dünyanın çevresini günde 15-16 kez dolaşması anlamına geliyor. Bu dönüşler sırasında dünyanın farklı coğrafi konumları üzerinde hareket ediyor. Aldığımız veriler de birçok kullanıcımız tarafından takip ediliyor. dünyadaki amatör telsizci arkadaşlar. Uydumuz şu ana kadar. 10 saniyede bir veri yazdırıyor. 10 binden fazla doğrulanmış bilgi var. Bunların bir kısmı seçilmiş, uydumuz da internet üzerinden izlenebiliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu