Ekonomi

Çin, ekonomik koruma için finansal istikrar yasasında ilerleme kaydediyor

Çin, ülkenin 66 trilyon dolarlık devasa finans sektörünü korumayı amaçlayan bir finansal istikrar yasası çıkarmak için yasama çalışmalarını ilerletiyor. Yasama incelemesinden geçmekte olan yasa, sorunlu finansal kurumlara yardım etmek ve sistemik riskleri önlemek için bir finansal istikrar garanti fonu oluşturmaya hazırlanıyor.

Önerilen yasanın önemli bir bileşeni, finansal güvenlik ağı olarak hizmet vermesi amaçlanan bir finansal istikrar garanti fonunun oluşturulmasıdır.

Bu fon öncelikle finansal kuruluşlar tarafından finanse edilecek ve riskli kuruluşların çözümlenmesinden elde edilen gelirle geri ödenmesi beklentisiyle merkez bankasından ucuz krediler yoluyla da destek alabilecektir.

China Securities analistlerine göre, resmi olarak açıklanmamakla birlikte fonun büyüklüğünün yıllık 120 milyar yuan ila 180 milyar yuan arasında olması bekleniyor. Bu da fonu, batamayacak kadar büyük ve yüksek riskli olarak tanımlanan kurumları kapsayan önemli finansal krizlerle başa çıkabilecek şekilde donatacaktır.

Ulusal Halk Kongresi (NPC) Daimi Komitesi tarafından iki kez gözden geçirilen ve üçüncü gözden geçirmenin ardından geçmesi beklenen yasa tasarısı, Çin’in bankacılık, sigorta, varlık yönetimi ve menkul kıymetler sektörlerindeki finansal risklerin önlenmesi, çözümlenmesi ve bertaraf edilmesini hedefleyen ilk kapsamlı mevzuatını temsil ediyor.

Çinli hukuk firması JunHe, daha önce sektöre özgü yasaların mevcut olduğunu, ancak bu yeni mevzuatın düzenleyici çerçevedeki kritik bir boşluğu giderdiğini belirtiyor.

Çin Merkez Bankası daha önce finansal istikrar fonunun 2022 yılında finansal kurumlardan 64.6 milyar yuan topladığını açıklamıştı. Bu fonun kurulması Çin’i, benzer mekanizmalara sahip olan ABD ve Avrupa Birliği gibi büyük ekonomilerde bulunan uluslararası uygulamalarla uyumlu hale getiriyor.

Böyle bir fona duyulan ihtiyaç, devam eden emlak krizi, yavaş ekonomik toparlanma ve küçük ve orta ölçekli bankaların kırılganlıkları da dahil olmak üzere finansal sistemin mevcut zorlukları tarafından vurgulanmaktadır. Ayrıca, yerel yönetim finansman araçlarının (LGFVs) 9 trilyon dolarlık borcu, bir dizi finansal kurum üzerindeki önemli etkileri nedeniyle finansal istikrarı tehdit etmektedir.

Tasarıda ayrıca ahlaki tehlikeyi azaltmaya yönelik tedbirler de yer almakta olup, sorunlu finansal kuruluşların ve ana hissedarlarının dış yardım almadan önce kendi kendilerini kurtarma ve borç kurtarma için tüm seçenekleri tüketmelerini gerektirmektedir.

Yeni yasa, sistemik finansal risklerin daha iyi yönetilmesi için çeşitli finansal düzenleyiciler ve piyasa katılımcıları arasındaki koordinasyonun arttırılmasında önemli bir adım olarak görülüyor. Pazartesi günü açıklanan yasa tasarısının revizyonları, finansal riskleri önleme ve etkisiz hale getirme sorumluluğunu üstlenen finansal düzenleyiciler ve yerel yönetimlerle birlikte, finansal istikrar ve kalkınma politikalarının karar alma ve denetimini merkezi bir finansal çalışma lider organının denetlemesini öneriyor.

Finansal istikrar yasası, Çin’in halihazırda birçok zorlukla karşı karşıya olan finansal sistemine olan güveni artırmaya yönelik daha geniş kapsamlı çabalarının bir parçası. Fonun oluşturulması ve yasanın uygulanmasının finans sektörü için daha sağlam bir güvenlik ağı sağlaması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-umraniye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu