Minimum fiyata çifte kazanç! düğüm çözüldü
Milyonlarca çalışan yarın Asgari Fiyat Tespit Kurulu’nun kararını bekliyor. Asgari ücretin artmasıyla birlikte fiyat ve maaş geliri elde eden tüm çalışanlar için vergiden muaf fayda miktarı da artacaktır. Asgari fiyatın üzerinde alım yapanların maaşları yine şirketleri tarafından belirlenirken, brüt üzerinden alım yapanların vergileri düşecek. Bu ikili fayda sağlayacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, yarın kurul toplantısında çalışanları koruyan fiyat seviyesinde uzlaşma sağlanacağına inandığını söyledi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’na yaptığı ziyarette konuşan Alım, “İşçileri enflasyon baskısından kurtaracak, patronların ödeyebileceği bir fiyat düzeyi olmalı. Bizce asgari ücret düzeyi belirlenmeli ki, bunu da aşalım.” işletmeleri ayakta tutacak, çalışanlarımıza nefes aldıracak. Türkiye enflasyonun üzerinde bir ortamda yaşıyor. Bu da geçecek ama bu da geçecek. Devresel durumun verdiği zararlar da var. Bunların tamiri ve tahribatların yol açtığı zararların giderilmesi sosyal politika tedbirleriyle yapacağımız şeylerdir” dedi.
EYT’deki teknik çalışmaların bitmek üzere olduğunu belirten Bakan Bilgin, “Dijital ortama taşınması için çalışıyoruz. Şu sıralar yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışmamız var. Yurt dışından veya yurt dışından çalışanlarımızdan talepler var. Türkiye’de çalışıp daha sonra yurt dışına giden çalışanlarımız umarım tüm bunları yapabilirler.” bitireceğiz” dedi.
İşverenin kıdem kredisine destek vermesi için hazırlıkların yapıldığını belirten Bakan Bilgin, konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile çözüme kavuşturduklarını bildirdi. Bakan Bilgin, “Süreç başladığında rastgele sorunlar olmayacak” dedi.
MİNİMUM FİYATA 4 SENARYO
TÜİK temsilcilerinden talep edilen ek bilgilerin görüşüleceği toplantıda Hazine, Maliye ve Ticaret bakanlıkları personel ve patron sayılarını görüşecek. Bugüne kadar taban fiyatta 4 senaryo ön plana çıktı.
Net asgari ücret 8 bin lira (brüt 9 bin 412 lira) ise patrona maliyeti 11 bin 59 lira, 8 bin 250 lira (brüt 9 bin 706 lira) ise patrona maliyeti 11 bin 404 lira, 8500 lira (brüt 10 bin lira) Maliyet 11 bin 750 lira olacak.
Asgari fiyatın 8 bin 750 liraya çıkarılması halinde brüt 10 bin 294 lira, maliyet ise 12 bin 95 liraya çıkacak.
GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ MASADA
Türk-İş, 7 bin 785 lira olan açlık sınırı üzerinden pazarlığın başlamasını istiyor. Ayrıca refah stoğu ile satın alma gücünün enflasyona karşı korunmasını talep etmektedir.
Gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması da Türk-İş’in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında yer alıyor.
TİSK ise asgari ücret konusunda rakam paylaşmamakla birlikte işçi ve işverenin dikkate alındığı dengeli bir asgari ücretten yana bir duruş benimsiyor.
Yeni asgari ücret rakamında istihdamı korumak, yeni istihdam yaratmak ve işletmelerin rekabet gücünü dikkate almak isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023 yılında da devam etmesini talep ediyor.
YARI ZAMANLI ÇALIŞANIN İSTİSNALARI
İstisna, kısmi süreli çalışanlara yapılan ücret ödemelerinde de tam olarak, yeni işe alınan ve görevinden ayrılan hizmetlilere verilen ücretlerde ise saat ve gün sayısı dikkate alınarak uygulanacaktır.
Eksik günü olanlar ve yarı zamanlı çalışanlar da vergi muafiyetinden yararlanacak. Vergi muafiyeti prim günü ile orantılı olarak uygulanacaktır.
Vergi muafiyetinin birden fazla patrondan satın alınması durumunda bu muafiyet sadece en yüksek fiyata uygulanacaktır.