Yabancı yatırımcılar neden Türkiye’ye gelmeli?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis ve siyaset yasağının ardından borsa ilk gün yüzde 3,6 düştü. Bu kararın yargı bağımsızlığını tartışma konusu haline getirdiğini belirten ekonomistler, bunun yabancı yatırımcıların girişini etkileyeceğini ve Borsa’daki dengelerin küçük yatırımcıların aleyhine bozulacağını söylediler.
Benim ekonomimin yazarı Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıya “her engeli aşarız” demenin tam tersi bir etki yaratabileceğini belirterek, “Türkiye’ye yeni yatırım gelmiyor. Doğrudan yatırım dışında portföy yatırımı da gelmiyor. hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri alın.Yabancılara neden “Güven vermeyelim! Yabancıyı ikna etmek için ‘Yasal bir engel mi var yoksa aşabiliriz’ söylemleri ters etki yaratmasın! Önceki gün alınan kararı bu açıdan okuyup değerlendirmek gerekiyor.” diye yazdı.
Alaattin Aktaş, döviz tevdiat hesaplarındaki düşüşle ilgili de şunları yazdı:
“Merkez Bankası bilgilerine göre döviz tevdiat hesaplarında son beş haftada yaşanan düşüş 17.2 milyar dolara ulaştı. Bu fiyat parite etkisi sonrası düşüşü gösteriyor.
Döviz hesaplarının tamamı dolar cinsinden olmadığı için diğer para birimlerindeki hesaplar parite etkisinden kurtulur. Döviz tevdiat hesapları 11 Kasım haftasında 3,7 milyar dolar, 18 Kasım haftasında 3 milyar dolar, 25 Kasım haftasında 5,5 milyar dolar, 2 Aralık haftasında ise 2,4 milyar dolar azaldı. Geçen hafta kaydedilen beş haftalık düşüş 17,2 milyar doları buldu.
Nereye gidiyor?
Döviz hesaplarında gerileme var; Yeterince güzel, ama bu para nereye gidiyor?
Şirketler yıl sonu işlemleri veya ödemeleri için döviz çekiyor olabilir. Peki vatandaş bankadan çektiği dövizi ne yapıyor?
Para birimi korumalı hesaba gitmez, özeldir. Para birimi korumasına gitmesi için hiçbir sebep yok. Döviz korumalı mevduatın 2-9 Aralık haftasında 1,1 milyar lira gibi küçük bir artış gösterdiğini belirtmek gerekir. KKM’de taraf bellidir ve hatasızdır. Bu bir haftalık 1,1 milyarlık artışın nedeni, kuşkusuz hesap yenileme ve anaparaya getiri eklenmesidir.
KKM olmadığı için döviz hesabından çıkan paralar nereye gidiyor?
Dövizin artmayacağı düşüncesiyle TL mevduata yöneliş olabilir.
Altın satın alınabilir.
Borsaya gitmek olabilir.
Ya da bu para yastığın altına gidiyor.
İki gündür İBB kararı nedeniyle borsada yaşanan dalgalanma dikkate alınmaz ise olağanın üzerinde bir artış söz konusu oldu. Bunun nedeninin artan yeni yatırımcı sayısından kaynaklandığı açıktır.
Şimdi ise İBB ile ilgili bu kararı alıp borsaya yeni giren küçük birikimciyi şoke edenler siyasette adeta baltayı vurdu. Sanki iktidardaki bazı isimler vatandaşı borsaya teşvik etsin de küçük yatırımcı olanlara şaşıracakmış gibi tasarruf sahibine gidecek yer bırakmayın! “Ne yapalım, bu mahkeme kararı” deniyor ama buna inanan varsa baksın!” (HABER MERKEZİ)